Ascunsă pe străzile înguste ale Copoului, se află casa în care s-a născut și a trăit Mihail Kogalniceanu.

Kogălniceanu a fost istoric, gazetar, scriitor, avocat, diplomat si om politic al societatii romanesti din sec.al XIX-lea. A fost cel care a înființat revista "Dacia literară" . A fost prim ministru, ministru de externe, ministru de interne si ministru plenipotențiar al Romaniei în Franta.

Casa a fost construită chiar în anul nașterii scriitorului, 1817.

Aici au fost găzduiti de-a lungul timpului figuri marcante ale vietii politice și literare a Romaniei, printre care : scriitorii C. Negri, Vasile Alecsandri, Al. Russo, principii Carol, Mihail Sturdza, Grigore Al. Ghica.

Muzeul a încercat să păstreze atmosfera de secol XIX a casei boierești, reușind asta mai ales datorită pieselor originale de mobilier ale casei. Mobilierul are influiențe orientale dar și din stilurile Ludovic al XV-lea și al XVI-lea, porțelanuri de Sevres, obiecte din argint cu monogramă, piese de mobilier în stil Biedermeier, toate punând în valoare gustul rafinat al proprietarilor.

Prima dată se întră în hol unde există o carte de oaspeți în care vă puteți scrie impresiile. De aici puteți intra în camera de primire, dormitorul, salonul doamnei și sufrageria, toate atent mobilate și aranjate. Atenția pentru detalii se observă până și în alegerea draperiilor, diferite pentru fiecare cameră. Punctul central al casei pare să fie salonul oval unde se află un frumos pian. Este singurul loc unde fotografiatul este permis.

În birou se află o hologramă a lui Kogălniceanu, care aduce un plus de emoție și autenticitate casei.

Localizare:

Iaşi, Str. Kogălniceanu, nr.11 -aproape de Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Program:

marți-duminică 10-17

luni-închis

Preț bilet acces:

8 lei/ adulți

2 lei/ elevi și studenți

4 lei/ pensionari