Odată ajunși în Iași unul dintre obiectivele care nu trebuie ratate este una dintre puținele bisericii de oraș ale lui Ștefan cel Mare, și anume Biserica Nicolae Domnesc.
Ea este totodată și cea mai veche biserică din oraș, construcția originală fiind ridicată între anii 1491-1492. Datorită vechimii ei și numeroaselor incendii și cutremure de care a avut parte ajunge o ruină, astfel că biserica pe care o vedem azi este o reconstrucție, dupa modelul celei vechi. Aceasta este ridicată între anii 1888-1904 sub ctitorirea lui Carol I.
O primă reparare are însă loc în anul 1676 de catre Antonie Ruset. Acesta îi adăugă două altare astfel că slujbele se țineau concomitent în trei limbi: greacă, slavonă și română.
În această biserică au fost unși cu mir domnitorii Moldovei ajungând să se numească și “Biserica Curții” sau “ Catedrala încoronării voievodale".
Una din puținele piese originale care se mai păstrează la noul lăcaș este pisania scrisă în limba slavonă. Aceasta a fost descoperită în curtea bisericii și este încastrată în zidăria ei în anul 1929.
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Țării e s-aMoldovei, fiul Domnului Bogdan Voievod, a voit a zidi acest hram pentru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae și pentru sufletele adormiților bunic, părinți și frați ai noștri și pentru sănătatea domniei noastre și a copiilor noștri; pe care am și început a-l zidi în anul 6999 (1491) luna iunie 1, și s-a sfârșit în al 7000-lea (1492) luna august 10.”
Adresa:
Str. Panu Anastasie 65