Lacul Dracului este un lac carstic din Munții Lovei. Cu o suprafață de 700 mp este cel mai mare lac carstic din țară. Diametrul lacului este de 20m, iar adâncimea maximă variază între 9 și 12 m.

Acest loc frumos parține de localitatea Sasca Montană din județul Caraș-Severin.

Lacul se află în partea de început a Cheilor Nerei, pe malul stâng al Nerei, la o altitudine de 499m. Lacul, împreună cu peștera la intrarea careia se află, face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, fiind considerat monument al naturii.

Ceea ce acuma este un lac de suprafață a fost cândva un lac subteran. El a apărut în momentul prabușirii unei bucăți din tavanul peșteri de la Lacul Dracului.

Frumusețea lacului este dată atât de locul în care se află cât și de culoarea ireală pe care apa lui o are. Culoarea este albastru-verzuie însă acesta se modifică în funcție de nuanța pe care o are cerul pe care îl oglindește. O parte a lacului este încojurată de copaci ale caror frunze ajung uneori pe oglinda apei.

Lacul se află ca într-o căldare astfel încât nu se dezvăluie total de la început. Imaginea este parțial acoperită de tulpinile copacilor. Odată ce ajungi însă pe marginea lui, privelistea este minunată. De aici se poate coborî pănă aproape de luciul apei.

Legendă

Se spune că într-o zi un bătrân păstor își plimba caprele pe o pajiște de lângă lac. La un moment dat se ivește un omuleț ciudat care pune rămășag cu bătrânul să îi frigă un pește fără ca acesta să se îndoaie. Păstorul acceptă cu condiția ca omulețul să frigă un cap de țap fără ca acesta să rânjească.

Așadar, păstorul ia peștele, înfige un băţ în el şi îl frige fără să se îndoaie. Dracul, la randul lui, ia capul de țap, îl leaga bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arată dinții. Supărat nevoie mare, omulețul ciudat, dezvăluit ca fiind dracul, se aruncă în apele lacului. De atunci i-a rămas numele de Lacul Dracului.

Oamenii locului spun că lacul nu are fund și că are mai multe tunele subterane, iar dacă cineva îndrăznește să se scalde în apa lui nu se mai întoarce niciodată.