Dacă drumurile tale ajung și în frumoasa zonă a Prahovei, încearcă să treci și prin Florești. Comuna care își trage numele de la grădinile pline cu flori ale boerilor de odinioară, adăpostește una dintre clădirile unicat ale României - Palatul Cantacuzino sau Micul Trianon.
Clădirea apare din spatele unor paltini vechi care par să o păzească de privirile indiscrete. Grădina frumoasă plină cu arbuști de esență rară care înconjoară castelul avea prevăzută chiar și o piscină. La marginea domeniului se vede turnul de apă, care parcă întregește întreg peisajul.
Palatul a fost construit între anii 1910-1916 de către Grigore Cantacuzino, zis și Nababul, datorită bogățiilor sale. Castelul este un dar pentru Alice, soția celui de-al treilea fiu al său. Construcția este în stil eclectic francez cu elemente rococo și neoclasice. Palatul trebuia să aibă trei nivele inegale și 150 de camere. Numele de Micul Trianon vine de la faptul că arhitectural este inspirat de palatul cu același nume din grădinile de la Versailles, deși fațada aduce mai mult cu Marele Trianon. Din păcate după moartea Nababului fiul acestuia nu a mai continuat construcția.
Astăzi s-au mai păstrat doar ruinele primului etaj. Acest lucru a fost posibil mai ales datorită zidurilor groase de peste un metru. Timpul, precum și cele două războaie și-au spus cuvântul, iar oamenii au prădat cam tot ce se putea din frumoasa clădire. Ca un fel de blestem al sorții zidurile clădirii sunt infestate cu bacilul Koch, care roade încet piatra.
Cu toate acestea construcția încă impresionează pe oricine o vede.
În prezent proprietatea aparține Fundației Cantacuzino care încearcă să o reabiliteze iar un prim pas îl constituie organizarea unei curse de cai anuală pe domeniul castelului.