Iulia a fost considerată încă din timpul vieţii un copil-minune, la 11 ani termină liceul cunoscând deja trei limbi străine. Face conservatorul la Bucureşti, iar la 16 ani este admisă la Litere la Sorbona. În tot acest timp scrie poezie, proză şi teatru. Moare însă de tuberculoză în anul 1888, la doar 19 ani.

Tatăl Haşdeu, răpus de durere, renunţă la munca lui şi se dedică total amintirii Iuliei. Începe să practice spiritismul iar, în timpul acestor şedinţe, primeşte de la spiritul Iuliei planul castelului.

"Trecuse şase luni de la moartea fiicei mele. Era în martie - iarna plecase: primăvara nu sosea încă. Într-o seara umedă şi posomorâtă, şedeam singur în odaie lângă masa mea de lucru. Dinainte-mi, ca întotdeauna, era o testea de hartie şi mai multe creioane. Cum? nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu; dar fără ca s-o ştiu, mâna mea luă un creion şi îi rezemă vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic. Deodată, mâna mea se puse în mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi cetii acolo foarte limpede: "Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire" Julie Hasdeu. ("Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ţi ajungă".) Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele." (Bogdan Petriceicu Haşdeu)

Castelul este construit pe baza numerelor 3 şi 7 şi este încărcat de simboluri. Deasupra uşii principale se află ochiul atotvăzător, de asemenea stă scris "pro fide et patria" şi "e pur si muove". În dreapta şi stânga uşii se află doi sfincşi ce stau pe câte un tron de piatră, ei păzesc şi mormântul Iuliei de la cimitirul Belu.

Interiorul castelului este foarte bine păstrat şi totul o aduce acolo pe Iulia. Holul de la intrarea principală este dominat de statuia lui Isus în mărime naturală. Din hol intrăm în sala de lectură unde se află un birou masiv din lemn în stil Rococo. Lângă această cameră se află camera obscură în care aveau loc şedinţele de spiritism. Peretele care desparte camera obscură de cea de lectură are o gaură prin care intra spiritul Iuliei. Mai există două biblioteci şi un salon de muzică unde tace pianina Iuliei. Toate ferestrele au pe lateralele lor oglinzi simbolizând în principal separarea trupului de spirit. Atât din exterior cât şi în interior castelul pare dintr-o altă lume, una în care nu eşti pe deplin convins că vrei să intri.

Legendă

"Noaptea, dincolo de porţile ferecate ale Castelului, se aude Iulia cântând la pian. Se mai aud strigătele de "bravo" şi aplauzele bătrânului Haşdeu. Uneori, pianul cântă şi ziua."

"Nimeni nu calcă prin faţa castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii şi se inchină, speriaţi ca de dracul. Cei aflaţi prin vecinătate au cerut Primariei ca Haşdeu să fie forţat să se mute şi casa stafiilor să fie dărâmată."

"Ne-am suit în copac şi am stat ascunşi toată noaptea. N-am văzut când a intrat stafia în cladire, dar la cântatul cocoşilor, domnişoara Iulia a ieşit pe terasa din stânga. Era îmbrăcată în rochie albă, avea flori de margarete în braţe şi părul prins în coc cu o stea. A doua zi dimineaţa, câteva fire de margarete au fost găsite de măturatorul de stradă lângă gardul castelului. Era in septembrie, margaretele disparuseră demult. Si domnul vardist spune că este adevarat."

"Când vin domnii aia să facă spiritism cu domnul Haşdeu, lămpile din casă se sting. Ieri seara, mama a aprins lampa de patru ori."

"Dacă cineva trece prin faţa castelului şi vrea să injure, nu poate. Limba i se face de clei."

"Uneori, noaptea, bătranul urla ca lupul. Iese la geam, descheiat la camaşa de noapte, cu ochii roşi ca rugul şi strigă: "Vina mafila, Papaliga tatanta", ce ştiu, o vorbire de vrăjitor..." (Probabil: "Viens, ma fille, papaliga - aşa îi spunea Iulia tatălui ei - t'attends!" - în traducere: "Vino, fiica mea, papaliga te aşteaptă!"

Program

Castelul este deschis de marti pana duminica între orele 9-17

Adresa: Bd. Carol I nr. 199, Campina, jud Prahova, urmăriţi indicatoarele de pe drum

Bilet: 8 lei (ghid audio inclus), reduceri pentru studenti si grupuri mai mari de 10.

La intrare se primeşte un ghid audio care iţi spune o poveste despre fiecare exponat adâncind în acelaşi timp senzaţia ca cea care iţi prezintă castelul este chiar Iulia.

În fiecare an de 2 iulie, ziua când Haşdeu le sărbătorea pe cele doua Iulii, soţia şi fiica sa, la castel au loc o serie de evenimente.