Cascada Vălul Miresii, cunoscută şi drept Cascada Răchițele, este una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase cascade pe care le putem vedea în România. Are o înălțime de aproximativ 30 de metri, în două trepte, şi se află la 1000 de metri altitudine. Poate fi vizitată atât vara cât şi iarna când peretele stâncos îngheață, devenind un loc excelent pentru pasionaţii de escaladă.

Vizitatorii o pot admira atât de la poalele ei cât şi din partea de sus. Pentru a ajunge acolo e suficient ca să fie urmat un drum de aproximativ 200 de metrii. Partea de sus oferă o perspectivă noua atât asupra cascadei cât și asupra locului.

De la cascadă se poate ajunge destul de uşor atât la Pietrele Albe, nişte stânci calcaroase deosebit de pitoreşti, cât şi la Vârful Vlădeasa (1836m), al doilea vârf ca înălțime din Apuseni.

Legenda locului

Eee, şi cum orice loc frumos are o legendă nici cascada nu a "scăpat" de imaginaţia atât de bogată şi de frumoasă a poporului. Se spune, că în timpul unei nunţii mireasa ar fi căzut de pe stânca semeaţă. Ea s-a prăpădit dar de colţii stâncii a rămas agăţat vălul ei. Nuntaşii au plâns-o cu amar iar din lacrimile lor s-a format cascada... aşa se povesteşte şi, cui nu îi plac poveştile?

Vizitarea cascadei

Localizare

Cascada Vălul Miresii, este situată în Munţii Apuseni, pe versantul estic al masivului Vlădeasa, pe Valea Stanciului. Ea ţine de arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Din Cluj-Napoca sunt aproximativ 80 de kilometri până la cascadă.

Cum se poate ajunge acolo?

Cu maşina urmăm drumul E60, Cluj – Huedin. Aici facem stânga spre Călăţele, Răchiţele. Ruta, de 28 de km este Huedin - Călățele - Buteni - sat Mărgău - Scrind-Frăsinet – Răchiţele.

Din satul Răchiţele porneşte un drum forestier de 5 km care şerpuieşte în paralel cu un pârâu de munte. Deşi acesta nu este asfaltat este accesibil şi cu maşina.

Bilete și orar

Nu se percepe taxa de intrare și nu exista un orar, cascada putând fi vizitată oricând.