Dacă ai ajuns în “Țara codrilor de fag”, Bucovina, merită să vizitezi și cel mai mare oraș al său, Suceva. Aici poți avea parte de o adevărată lecție de istorie și tradiție dacă alegi să mergi la Cetatea de Scaun a Sucevei și apoi la Muzeul Satului Bucovinean.

Cetatea, fiind situată pe un pinten de deal, oferă o frumoasă priveliște asupra Văii Sucevei.

Cetatea tocmai a trecut printr-un amplu proces de restaurare încercăndu-se să I se redea din măreția trecutului.

Pentru a intra în cetate trebuie să traversezi un pod de lemn care odinioară era format din două părți, una fixa și alta mobilă ce se ridica în caz de primejdie. Pentru a se asigura protectia celor din interior vizitatorii nepoftiți aveau parte de o capcană imediat dupa trecerea podului.

Odată trecuți de poartă putem admira in voie încăperile străjerilor, închisoarea, pivnița, capela, baia cu aburi. Ne putem plimba în voie pe zidurile Cetății sau ne putem odihnii la umbra bătrânului stejar din curte. În centrul cetatii se afla o curte interioară frumos pavată cu pietre.

ISTORIA CETATII DE SCAUN A SUCEVEI

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în timpul domniei lui Petru I(1375-1391). Inițial a fost construită o cetate din pământ, Cetatea Scheia, în partea de vest a orașului, care a fost apoi abandonată pentru a se ridica una din piatră, în partea de răsărit a oraşului.

Construcția este una rectangulară, existau șapte turnuri de apărare întarite de contraforturi. În timpul lui Ştefan cel Mare se modifică atât suprafaţa, cât şi sistemul de apărare al cetății pentru a putea adăposti tehnica de luptă modernă. Momentul în care lucrările au fost finalizate a fost marcat de aducerea unei steme cu pisanie, cu data de 8 septembrie 1477.

În anul 1538 oștenii care trebuiau să apere cetatea se predau astfel ca cetatea ajunge în mâinile sultanului Soliman Magnificul. Bogăţiile găsite de sultan aici i-au mirat chiar şi pe cronicarii turci aflaţi în suita sultanului.

Cetatea de Scaun a fost distrusă în anul 1675, din ordinul turcilor, apoi a fost transformată de orăşeni în carieră de piatră, zidurile fiind acoperite, de-a lungul anilor, cu moloz şi pământ.

În anul 1895 încep lucrările de degajare a ruinelor care vor dura zece ani. Campania arheologică din anul 1953 scoate la lumină cele mai importante descoperiri făcute la Suceava: două tezaure găsite într-una dintre gropile care făceau parte din sistemul defensiv al cazacilor lui Timuş. Prada ascunsă era foarte variată: aplice din aur, fragmente de podoabe din aur şi perle, foiţe şi verigi din aur.

Legenda

Se spune că există un tunel care iese undeva aproape de Biserica Sf. Dumitru din Suceava. Acest tunel ar fi fost folosit pentru a scăpa de dușmanii care atacaseră cetatea. Stefan a fugit prin acest tunel fiind urmat de inamic. Când Ștefan a ieșit din tunel, a lasat un blestem, ca nimeni vreodată să nu mai iasă viu din el. De atunci până azi nimeni nu a mai avut curajul să intre în tunel. Se spune că s-ar fi trimis la un moment dat niște pisici dar nici ele nu s-au mai întors.

FESTIVALUL DE ARTA MEDIEVALA DE LA SUCEAVA

În fiecare an, de obicei în luna august, la Cetatea de Scaun are loc Festivalul de Artă Medievală “Ștefan cel Mare”. Au loc diverse expoziții, spectacole și demonstrații de luptă, toate având ca scop rememorarea vremurilor demult apuse.

Participanții stau mai multe zile în cetate oferind doritorilor lecții de mânuire a armelor și a uneltelor cu care cei din trecut își făceau echipamentele.

PROGRAM DE VIZITARE

aprilie - octombrie / luni - duminica / 08:00 - 20:00

octombrie - aprilie / luni - duminica / 08:00 - 17:00

TARIFE DE VIZITARE

adulți - 4 lei