La 16 km de Băile Herculane, pe drumul spre Baia de Arama, se află unele dintre cele mai frumoase chei din România: Cheile Ţăsnei.
Traseul începe din dreptul pensiunii Dumbrava şi este marcat cu cruce albastră.
Primele 30 de minute din traseu pot fi descurajante deoarece avem parte de un urcuş destul de abrupt prin pădure. Rădăcinile copacilor însă ajută formând un fel de trepte naturale.
După ce ieşi din pădure te trezeşti brusc într-o altă lume, sălbatic de frumoasă desprinsă parcă din Jurasic. Poteca săpată în stâncă coteşte la stânga, pe aici patrulau grănicerii austrieci. Cheile Ţăsnei au fost odată graniţa cu Imperiul Austro-Ungar.
De aici de sus priveliştea este uluitoare, pinii negrii de Banat par agăţaţi de stânca calcaroasă, iar în spate se vad celelalte vârfuri ale Mehedinţilor. În stânga avem peretele calcaros iar în dreapta hăul văii se deschide. Traseul coboară uşor până ajungem jos în vale unde ne întâmpină apa rece a Ţăsnei. Mergem o perioadă pe lângă apă dar privirile se duc ba în sus la vârful cheilor şi pereţii abrupţi de calcar, ba în jur la cursul apei. E incredibil că un loc atât de frumos şi sălbatic se află atât de aproape de civilizaţie. Drumul urcă din nou şi ajungem sus pe culmea cheilor.
La câteva minute de aici se află Moara Dracilor şi o cascadă mică dar frumoasă făcută de Ţăsna. Această moară este una încă folosită iar mirosul de grâu sau porumb proaspăt măcinat e ameţitor.
Puţin mai sus ajungem în Poiana Ţăsnei unde se şi termină traseul. Până aici se face cam o oră şi jumătate. În poiană se găseşte o stână unde ciobanul primitor vă poate oferii o mămăligă sau brânză proaspătă, un adevărat deliciu după efortul depus până aici.
Drumul de întoarcere ne oferă încă odată ocazia de a ne bucura de măreţia acestui loc.
Legenda
Legenda acestui loc este legată de moara de pe cursul Ţăsnei. Se spune că Dracul a venit şi a schimbat modul în care roata morii se învarte, astfel că ia se învărte în sens invers acelor de ceasornic.
Vizitarea cheilor
Informaţii despre traseu
Intrarea se face la Km 14 de pe DN 67D
Localizare: partea dreapta a râului Cerna - Munţii Mehedinţi
Lungime: 3 Km
Durata: 3 ore
Categorie: uşor
Condiție fizica: normală
Echipament: încălţăminte bună, rucsac, mâncare, apă, lanternă, binoclu, aparat foto sau video
Marcaj: cruce albastră
Altitudine maximă: Poiana Ţăsnei 500 m
Parcare: dreapta şi stânga şoselei
Perioada anului : Martie - Octombrie