Odată ajunşi la Radna, datorită scărilor dispuse lateral, eşti copleşit de frumuseţea şi grandoarea bisericii, care seamănă la exterior cu un castel, şi începi să înțelegi ce îi atrage pe sute de credincioşi care vin aici anual să se închine.
Primul care ne întâmpină este Sf. Anton, statuia lui fiind situată chiar înainte de a intra în biserică. Interiorul bisericii este deosebit de frumos. Simplitatea dar în acelaşi timp frumuseţea stilului baroc te fac sa îţi opreşti un timp paşii şi suflarea. Ca în majoritatea bisericilor romano-catolice nu sunt multe picturi şi icoane, dar cele care există sunt frumoase şi bine păstrate. Icoana tipărită pe hârtie cu Fecioara Maria se află deasupra altarului principal.
Despre "Radna cea frumoasa" a scris Ioan Slavici în romanul "Mara", în faţa mănăstirii îşi așeza Mara şatra şi coșurile pline, așteptând cumpărătorii.
Istorie
Prima atestare documentară este în anul 1440.
În anul 1668 Capela fraţilor franciscani din Radna primeşte în dar din Italia o icoană cu Fecioara Maria tipărită pe hârtie. Aceasta este icoana miraculoasă cinstită până în zilele noastre.
1695 este anul în care soldaţi otomani incendiază capela franciscanilor din Radna. Singurul lucru care scapă de văpaia flăcărilor este icoana tipărită pe hârtie.
După ce turcii au fost alungați din Banat, o nouă biserică a fost construită. Construcția bisericii actuale, în stil baroc, a început în 1752 și s-a terminat în 1782.
Legendă
Legenda spune că în momentul în care un călăreţ turc a vrut să se apropie de biserică copita calului său s-a afundat în piatră. Scena se poate vedea pe peretele din dreapta al bisericii.
Vizitarea mănăstirii
Localizare
Biserica se află în Radna, în apropiere de Cetatea Şoimoş. Este construită pe o colină cu 25 metrii mai înaltă decât vatra localității. Datorită acestui fapt ea este vizibilă de la distanţe mari.
Bilete și orar
Nu se percepe taxa de intrare iar biserica poate fi vizitată în timpul zilei însă trebuie sa luați în considerare programul parohiei:
- În timpul săptămânii, de luni până vineri, ora 18:00 vara respectiv ora 16:00 iarna
- În fiecare sâmbătă ora 10:30 în română și maghiară
- Duminica și de sărbători ora 08:00 în maghiară, după care ora 10:30 în română, maghiară și germană